Radnici Željezare pred zgradom Vlade FBiH: Zahtjeve ponavljamo mjesecima, dosta je obećanja

Nekoliko stotina radnika u tri autobusa jutros je krenulo iz Zenice prema Sarajevu, a već više od sat vremena čekaju ispred zgrade Vlade FBiH da ih neko pozove na sastanak na kojem bi raspravljali o njihovih pet zahtjeva.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Esad Skomorac je izjavio da već nekoliko mjeseci ponavljaju svoje zahtjeve, da su dobivali samo obećanja i da ih niko ne gleda.

“Ministar Džindić je obećao da će nas primiti, a ovdje smo već sat vremena i još nas ne zove. Mi tražimo uvezivanje radnog staža, da nam Vlada FBiH vrati milione koje nam duguje, reviziju privatizacije, skidanje hipoteke s objekata Željezare, deblokadu računa da možemo poslovati, smjenu uprave i nadzornog odbora te obnovu ugovora s ArcelorMittalom vezano za skelu, ishranu i druge radne jedinice koje možemo raditi”, izjavio je Skomorac.

Odluka o protestima donesena je nakon što Vlada FBiH, mada je bilo dogovoreno, na posljednjoj sjednici nije razmatrala prijedloge za rješavanje stanja u ovom preduzeću i zbrinjavanje blizu 350 radnika.

Željezari su već neko vrijeme blokirani svi računi i isključena struja, zbog čega su van funkcije ključne proizvodne cjeline, a oni su na neodređeno vrijeme upućeni na čekanje posla.

Radnici Željezare Zenica će pred zgradom Vlade FBiH ostati dok ne održe sastanak s ministrom Džindićem.

Izvor: klix.ba

Komentariši