Poništenje izbora – provjera interesa

Zbog toga što izborni rezultati ne reflektuju izbornu volju birača, te zbog toga što je Centralna izborna komisija potvrdila nelegitimne izborne rezultate pozivamo vas da javno iskažete svoje neprihvatanje izbornih rezultata te zahtjevate poništenje izbora.

Interes svih građana (bez obzira koju političku opciju podržavaju) je da su izborni rezultati legitimni, to jeste da reflektuju izbornu volju građana. Bez legitimnih izbornih rezultata (kakvi god oni bili) nema legitimne zakonodavne i izvršne vlasti te demokratskog i slobodnog društva kao osnovne egzistencijalne potrebe svake osobe.

Pozivamo sve političke subjekte, nevladine organizacije, sindikate, nezavisne intelektualce, neformalne grupe građana i na kraju sve građane da se javno i aktivno uključe u borbu za ostvarenje ciljeva ovih protesta.

Ovi protesti nisu usmjereni protiv bilo koje političke opcije, stranke ili osobe!

Ove proteste ne organizuje politicka stranka te učešće na ovim protestima ne znači da podržavate bilo koju stranku ili da ste protiv bilo koje stranke.

Ciljevi ovih protesta su:

  1. Poništenje izbora
  2. Smjena članova CIKa i svih opštinskih izbornih komisija
  3. Izmjena izbornog zakona u skladu sa presudom Ustavnog suda i uvođenje elektronskog glasanja
  4. Raspisivanje prijavremenih izbora

Mjesto održavanja protesta:

Opštinski trg svake opštine u BiH.

Vrijeme održavanja protesta:

Svaki dan u vremenu od 19h do 20h do ispunjenja svih ciljeva ovih protesta.

Način održavanja protesta:

Protesti će se održavati okupljanjem građana na dogovorenom mjestu. Učesnici protesta se pozivaju da ponesu transparente ili natpise kojima će iskazati svoje mišljenje ili stav. Dijeljenje svojih fotografija sa protesta na socijalnim mrežama je glavni alat za animiranje što večeg broja osoba za učestvovanje na protestima, te za ostvarivanje pritiska na nadležne institucije da realizuju naše zahtjeve.

Zaštita lične i imovinske sigurnosti građana, te naše(državne) zajedničke imovne je glavni prioritet pri održavanju ovih protesta. Primarni zadatak svakog učesnika protesta je da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi bilo kakvo nasilje ili nanošenje štete privatnoj ili zajedničkoj imovini. Svaka osoba koja bude pozivala na nasilje radi direktno protiv ostvarivanja ciljeva ovih protesta te se ostali učesnici protesta trebaju distancirati od ovih osoba i obavjestiti organe bezbjednosti o aktivnostima navedenih osoba.

GLASAJTE ZA ODRŽAVANJE OVIH PROTESTA OVDJE!

DISKUTUJTE O OVOM PRIJEDLOGU NA NAŠEM FORUMU.

 

Komentariši