Vrijeme i lokacija protesta

Kada definišete Ko, onda trebate odrediti i Gdje će se održati protesti. Ako je prisustvo medija značajno, onda proteste trebate održati na mjestu gdje je velik promet ili na nekom simboličkom mjestu na koje možete pozvati medije. Da li održati proteste ujutro ili u rano poslije podne kako bi se medijski izvještaji sa protesta mogli naći u večernjim vjestima? Ili možda kasno poslijepodne ili naveče kako bi demonstranti koji rade mogli učestvovati na protestima? Da li ćete organizovati 24h dežurstvo ili kamp na nekoj lokaciji? Radni dan ili vikend? Da li ćete organizovati proteste za neki praznik ili značajni datum koji je vezan za loakciju, na primjer lokacija i godišnjica nekog događaja?

Evo nekoliko primjera za određivanje dobrih lokacija:

  • Ako se protesti odnose na određenu kompaniju ili instituciju, onda ima smisla odabrati mjesto na kojem ćete ometati njihovo normalno poslovanje.
  • Ako se protesti odnose na zakonsku regulativu, onda ima smisla organizovati proteste kada poslanici u skupštini raspravljaju o tom zakonu i to tako da vas mogu vidjeti ili čuti.
  • Ako vam je glavni cilj da vaš protest bude u večernjim vijestima, onda trebate organizovati proteste prije podne kako bi novinarski izvještaji bili spremni za večernje vijesti.
  • Ako protestujete zbog policijske brutalnosti, onda trebate organizovati proteste ispred policijske stanice ili na mjestu gdje se incident desio. Ako protestirate zbog (ne)rada pravosudnih institucija, onda proteste trebate organizovati ispred sudova/tužilaštava itd.

Komentariši