Sigurnost, dozvole i građanska neposlušnost

Vrlo je važno da zaštitite sebe i druge demonstrante. Obratite pažnju na:

Dozvole i zakonska regulativa

Za održavanje protesta u Bosni i Hercegovini neophodno je dobiti dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova regije u kojoj želite organizovati proteste. Zahtjev za održavanje protesta se treba predati minimalno 5 dana prije održavanja protesta. Organizovanje protesta je regulisano Zakonom o javnom okupljanju na nivou kantona i entiteta pa se zakonska regulativa razlikuje.

Obavezno pročitajte Zakon o javnom okupljanju za vaše područje (zakone možete naći ovdje). Nemojte se ustručavati da prijavite proteste.

U vašem je interesu da se protesti održe mirno bez incidenata i u tome će vam pomoći organi javnog reda i mira. Policija nije vaš neprijatelj! Organizovanje protesta u skladu sa zakonom vam daje imidž dobro organizovanih protesta i povećava šanse za ostvarivanje ciljeva radi kojih protestujete.

Za neke (vrste) proteste nećete dobiti dozvolu (npr. blokiranje saobraćajnice). Ako odlučite da održite proteste bez dozvole:

  • Najavite proteste Ministarstvu unutrašnjih poslova – U vašem je interesu da se protesti održe mirno i bez ugrožavanja sigurnosti osoba i imovine. Organi reda će vam pomoći bez obzira na to da li vaši protesti imaju odobrenje ili ne.
  • Pripremite se da organi reda mogu koristiti metode prisile da spriječe vaš protest – U slučaju da policija krene u razbijanje protesta u vašem je interesu da na silu ne odgovorite sa silom, nego da se koristite metodom građanske neposlušnosti.
  • Pripremite se da možete biti uhapšeni – Ako ste u mogućnosti angažujte advokata prije protesta. Ako niste u mogućnosti da angažujete advokata, onda odmah po privođenju obavezno zahtijevajte advokata po službenoj dužnosti i nemojte davati bilo kakve izjave bez prisustva advokata. Upoznajte se sa svojim pravima tako što ćete pročitati Krivični zakon (zakone možete naći ovdje).
  • Zadužite nekolko osoba da telefonom snimaju sve aktivnosti na protestima. Video snimci mogu dokazati vašu nevinost ili dokazati prekoračenje ovlasti organa reda.

Građanska neposlušnost

Neke taktike pri organizovanju protesta uključuju građansku neposlušnost. Npr. sjedenje ili ležanje gdje protestanti sjednu ili legnu na tlo i time blokiraju prolaz ili pristup nekom mjestu ili blokiranje pristupa nekom mjestu sa vozilima ili poljoprivrenim mašinama. Jedan od efikasnih primjera građanske neposlušnosti je bojkot proizvoda ili usluga neke kompanije ili javne ustanove.

Građanska neposlušnost može biti vrlo učinkovit način za organizovanje protesta. Vrlo je važno da sve učesnike obavijestite o mogućim posljedicama za sve koji učestvuju u aktivnostima građanske neposlušnosti. Neke osobe ne mogu priuštiti sebi privilegiju da budu privedeni, npr. ako su na uslovnoj kazni, nemaju osobne dokumente ili rade na takvom mjestu da mogu dobiti otkaz zbog učestvovanja na protestima. Isto tako trebate obratiti pažnju koje su to osobe na koje će organi reda ili institucije protiv kojih protestujete vršiti pojačani pritisak (na primjer mladi ili stari, osobe ženskog pola ili osobe koje su zaposlene u institucijama u kojima imaju utjecaj) te napraviti strategiju njihove zaštite.

Ako planirate protest građanske neposlušnosti, pripremite se na mogućnost da možete biti privedeni. Ponesite sa sobom identifikacioni dokument sa slikom (kako ne biste čekali u pritvoru da vas identifikuju), napišite telefonski broj vašeg advokata (ombudsmena za ljudska prava ili neke druge organizacije za pružanje pravne pomoći) na ruku vodootpornim markerom i informišite se o svojim pravima prije nego krenete na protest.

Isto tako možete planirati unaprijed da one osobe koje su spremne rizikovati privođenje budu na rizičnim pozicijama, a da se drugi povuku i da poslije privođenja pruže neophodnu podršku i pomoć osobama u pritvoru.

Sigurnosne predostrožnosti

Razmotrite mogućnost da pozovete pravne posmatrače koji će nadgledati vaš protest i da dokumentuju svaku komunikaciju između demonstranata i organa reda. Ako se dese privođenja ili neke prekršajne (krivične) prijave, dokumentacija pravnih posmatrača se može koristiti na sudu i može puno pomoći pri zaštiti prava demonstranata.

Možete se isto tako odlučiti da organizujete proteste u dva dijela – proteste i građansku neposlušnost. Za proteste uredno nabavite dozvolu te obavijestite sve demonstrante kada protesti prelaze u građansku neposlušnost kako bi svako za sebe mogao da odluči da li želi da učestvuje.

Na kraju možete čak i da organizujete više nivoa učestvovanja (npr. crveno, žuto, zeleno ili 1, 2 i 3) koji će označavati različite nivoe rizika za demonstrante. Naravno, vrlo je važno da su svi demonstranti obaviješteni o nivoima rizika i šta ti rizici uključuju.

 

Komentariši