Idete na proteste?

Kako se spremiti za proteste?

Izlazak na ulice kako biste javno izrazili svoj stav o nekom problemu je fundamentalno pravo u svim demokratskim društvima. Prije nego što se odlučite pridružiti nekom protestu, trebate se dobro informisati o svim elementima protesta na koje izlazite. Čak i ako ste sigurni da će protesti biti mirni i bez incidenata, neko drugi, neka druga grupa protestanata ili policija mogu imati drugačije planove za koje ne znate. U ovom članku donosimo vam neke savjete kako da se dobro pripremite za učestvovanje na protestima.

Prije nego što se posvetimo detaljima, smatramo da je važno naglasiti da će vam ovi savjeti pomoći da se na protestima osjećate konforno i spremno ukoliko se desi nešto loše. Pošto nam je iz naše bliže istorije dobro poznato da mirni protesti mogu vrlo lako prerasti u nasilne i da dolazi do povreda na svim stranama, vrlo je važno da se dobro pripremite za sve moguće scenarije prije nego krenete na protest.

Upoznajte se sa svojim pravima

Organizacija protesta je regulisana Zakonom o javnom okupljanju na nivoima entiteta i kantona. Ove zakone možete naći OVDJE. Obavezno pročitajte zakon koji je na snazi na mjestu održavanja protesta i posebno obratite pažnju na kaznene odredbe zakona koje se nalaze na kraju.

Zakonom o javnom okupljanju je određeno da se svako javno okupljanje (protest) mora prijaviti nadležnoj instituciji i da mora biti odobreno od te institucije. Prije nego se odlučite da idete na protest morate znati da li je protest prijavljen i odobren od strane nadležne institucije. Ako protest nije prijavljen ili odobren, a vi ste odlučili da učestvujete, morate se pripremiti na mogućnost da budete privedeni od strane organa javnog reda i mira. Obavezno pročitajte entitetske zakone o krivičnom postupku kako biste saznali koja su vaša prava prilikom privođenja i koje su obaveze organa koji vas privodi. Ove zakone možete naći OVDJE.

 

Kako se obući za proteste?

Šta obući za protest zavisi (između ostalog) o godišnjem dobu, vremenskoj prognozi i vrsti protesta. Evo nekoliko savjeta:

 • Obucite udobnu obuću. Biti ćete na nogama dugo, stojeći, hodajući ili trčeći pa je udobna obuća vrlo važna.
 • Obucite više slojeva odjeće. Više slojeva odjeće će vam omogućiti da se osjećate ugodno na bilo kojoj temperaturi zraka. Isto tako će smanjiti vaše izlaganje suncu, vjetru, i naravno suzavcu u slučaju da stvari izmaknu kontroli. Slojevita odjeća će vam isto tako pomoći u slučaju policijske represije (udaranja pendrecima). Naravno da vas neće učiniti imunim na udarce, ali će sigurno smaniti efekte udaraca.
 • Ukoliko planirate da budete naprijed, na kontaktnoj liniji sa policijom, ponesite zaštitne naočale ili naočale otporne na udarce. Zaštitne naočale vam mogu puno pomoći ukoliko policija bude koristila suzavac ili sprejeve (papar).
 • Ponesite mali ruksak. Sve svoje lične stvari spakujte u mali ruksak koji ćete nositi na leđima. U ruksak isto tako stavite jedan ručnik i zamjensku odjeću.
 • Ponesite torbicu koja se nosi na stomaku. U nju stavite novac, identifikacijski dokument (ličnu kartu), telefon i sve druge vrijednosti koje imate.
 • Obucite kačket (jednobojni, bez bilo kakvih brendova ili teksta) i ponesite maramu ili šal.

Kako se spakirati za proteste?

Pored identifikacijskog dokumenta i nekih drugih dozvola koje vam mogu biti potrebne, važno je da se ispravno spakujete za proteste. Ukoliko niste novinar ili fotoreporter, ostavite bilo kakvu skupu opremu kod kuće. Spakujte samo najnužnije stvari koje vam trebaju da potvrdite svoj identitet, kupite hranu ili obavite telefonski poziv. Evo šta trebate ponijeti u ruksaku:

 • Prva pomoć. Nekoliko zavoja, par paketića gaze (različitih veličina), trougla marama, mala boca vode. U prvu pomoć stavite i tablete protiv bolova (analgetici).
  Lijekove koje redovno koristite. Nikada ne znate koliko ćete se zadržati na protestima, zato obavezno ponesite lijekove koje redovno koristite (inhalere, lijekove za dijabetes, lijekove za visoki pritisak i slično).
 • Papirnate maramice i maramice natopljene sa octom ili jabukovim octom. Natopite maramice sa sirćetom i spakujte ih u zatvorene plastične vrećice. Ukoliko dođe do upotrebe suzavca, maramice natopljene sa octom će vam pomoći da se oporavite od posljedica izlaganja suzavcu.
 • Vlažne maramice. Odlične su za generalno čišćenje tijela i odjeće. Isto tako su odlične za čišćenje ukoliko budete izloženi suzavcu ili nekim drugim hemijskim sredstvima koje policija koristi za razbijanje protesta. Vrlo je važno da koristite vlažne maramice na bazi vode jer maramice na bazi ulja mogu “zalijepiti” hemikalije iz suzavca za vašu kožu.
 • Olovku, papir i marker. Uvijek vam može vam zatrebati da nešto zapišete.

Ako će protesti trajati duže, ponesite sebi sendviče i vode. Dobro se najedite prije nego krenete na proteste. Pored do sada navedenog, ponesite što je moguće manje stvari. Ako vas privedu ili ako budete morali ostaviti svoj ruksak, sigurno ne želite da izgubite stvari koje će vam nedostajati.

 

U slučaju privođenja!

Prava i dužnosti organa reda (Policije):

Policijski organ može neku osobu lišiti slobode ako je ispunjen jedan od 2 uslova:

 1. ako postoji osnovana sumnja da je ta osoba počinila krivično djelo
 2.  ako postoji bilo koji zakonski razlog za određivanje pritvora.

Prilikom lišenja slobode:

 • Policijski organ je dužan osobu bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 sata sprovesti tužiocu. Ako u tom roku osoba ne bude sprovedena, pustit će se na slobodu.
 • Tužilac je dužan u naredna 24 sata da ispita tu osobu i da odluči da li će je pustiti na slobodu ili će sudiji za prethodni postupak dostaviti prijedlog za određivanje pritvora.
 • Sudija za prethodni postupak dužan je odmah, a najkasnije u roku od 24 sata donijeti rješenje o određivanju pritvora ili će se ta osoba pustiti na slobodu.

Vaša prava:

Osoba lišena slobode mora biti obaviještena o svojim pravima koja ima u skladu sa zakonom:

 1. Mora se odmah obavijestiti o razlozima lišenja slobode i istovremeno prije prvog ispitivanja poučiti da nije dužna dati iskaz.
 2.  Osoba ima pravo uzeti branitelja kojeg može sama izabrati, kao i o tome da će joj se dodijeliti branitelj na njen zahtjev ako zbog svog imovnog stanja ne može snositi troškove odbrane.
 3.  Ima pravo da njena porodica ili druga osoba koju ona odredi budu obaviješteni o njenom lišenju slobode.

Na lišenje slobode se ne može izjaviti žalba iz razloga što je lišenje slobode limitirano rokom “najduže 24 sata”, pa je eventualna žalba nepotrebna, jer će mjera lišenja slobode biti preispitana od sudske vlasti, po predaji osobe od policijskog organa. Nepostojanje žalbe na mjeru lišenja slobode ne znači, međutim, nepostojanje prava na naknadu štete osobama koja su protivpravno lišena slobode. Naprotiv, takve osobe imaju pravo na naknadu štete u slučaju nezakonitog lišenja slobode, u određenom roku i u propisanom postupku.

Sankcije za nepoštivanje odredaba o rokovima čine krivicu za protivpravno lišenje slobode, disciplinsku odgovornost policijskog organa i obavezu za državu da nadoknadi moralnu i materijalnu štetu nastalu zbog neosnovanog lišenja slobode.

Ako izađete na proteste i policija vas privede:

 • Ne davati iskaz
 • Tražite branioca po službenoj dužnosti
 • Ne dajite bilo kakve izjave bez prisustva branioca
 • Ne potpisujte bilo kakve dokumente/izjave bez prisustva branioca

PROTEST PLANER

Za uspješnu organizaciju protesta najvažnije je dobro pripremiti i planirati proteste.

Planiraj

FORUM

Diskusije o problemima i izazovima prilikom organiziranja protesta u BiH. Podijelite vaša iskustva u organizaciji protesta.

Diskutuj